Bara wat?? ja ja... Baravan

Bouw jij een oude caravan mee om tot onze unieke Baravan?

De Baravan wordt onze knotsgekke mobiele bar! Die zal gebruikt worden voor de evenementen van ons wijkcomité.
Wij willen de mensen van onze buurt met gezellige evenementen en prettig gestoorde projecten dichter bij elkaar brengen.
Wil jij daarbij helpen? Bedenk dan mee een topplan voor onze Baravan, zodat hij de bezienswaardigheid van onze wijk wordt.
Je moet geen Bob de Bouwertype zijn om mee te kunnen doen, iedereen kan zijn steentje bijdragen.
Stuur ons alvast een mailtje en blijf op de hoogte van ons project.

U kan het project ook volgen op onze openbare Facebookgroep: www.facebook.com/groups/wijknieuwlandheiken/

Klik op bovenstaande knop om deel uit te maken van ons Team!

Wat hebben we daar voor nodig?

Een oude caravan

 1. Die nog kan rijden op de openbare weg.

 2. Max toegelaten massa heeft van 750kg.

 3. Structureel nog intact is.

 4. Niet te ernstig beschadigd is door vocht.

Een idioot om het project te leiden

Jan Van Loy
(De meest gekke overgekwalificeerde kunstenaar van het Zuid)

Een bende enthousiastelingen om aan het project te werken

Jan, Piet, Joris en Corneel... en jij natuurlijk!
(Je hoeft geen baard te hebben)
Ga naar ons formulier en maak deel uit van ons knotsgekke Baravan team.

Materialen
Help ons zoeken

Een caravan ombouwen tot Baravan kan niet zonder materiaal, daarom zijn we ook opzoek naar vooral gratis materialen die we kunnen verwerken in dit project. Kun je ons ergens mee voorthelpen stuur dan een mailtje naar wijkcomite.nieuwland@gmail.com

Voor de afwerking:

 • Dik Plexiglas grote stukken

 • Grote betonplex platen

 • Horeca spoelbak

 • Tuinslang

 • Novylon

 • Kunststof panelen, dak platen

 • Platen, profielen en balken van aluminium +/- 3 cm X 1cm x 2 m of dikker

 • Verlichting voor aanhangwagen

 • Industriële stekkers / adapter en los en of met kabel. (3 polige en 7 polig)

 • Neuswiel

 • Raamrubbers

Toebehoren en decoratie:

 • Party tafels kunststof of aluminium (inklapbaar)

 • Inklapbare barkrukken

 • Party lights voor buiten (met bollampen)

 • Veer vlaggenmasten

 • Bain Marie (tafelmodel elektrisch)

 • Terrasverwarmer (elektrische)

 • Koelkist of bakfrigo

 • Wijn koelkast (klein model)

 • Aanhangwagenslot of disselslot

 • Voortent van een caravan

 • 230v Omvormer en walstroom omschakelautomaat

 • Diverse elektronischte spullen voor caravan, zekering, CEE omschakelaar, led verlichting, dampkap.

 • Leveler set

 • Dampkap (klein model)

 • Mobiele inductie kookplaat

Baravan Blog

Zaterdag 10-10-2020

Isn’t she lovely? Isn’t she wonderful?

De Baravan is aangekomen! En het is een pareltje. Met bakken karakter.

Voordat ze bij ons kwam, reisde ze langs talloze festivalweides met een percussiegroep die haar de naam Clacavan gaven en haar als mobiel podium gebruikten. Ze hebben haar graag gezien, dat is duidelijk. Want ze houdt zich ondanks de vele jaren dienst nog steeds kranig. Zodra ze was aangekomen, begon ze al meteen een aantal harten in onze wijk te veroveren.

De Baravan staat momenteel te pronken op de oprit van Jimmy, onze voorzitter. Ga gerust eens kijken, zou ik zeggen.

Jan

De caravan in de staat waar in we hem verkregen hebben, nu begint de transformatie naar Baravan...

Zondag 11-10-2020

Ik was net wakker en ik zag door het raam onze mooie aanwinst weer pronken op onze oprit, daar is hij dan de Baravan... of toch nog gewoon caravan... of Clacavan?
De naam dat de caravan van het vorig project kreeg staat nog altijd beschilderd op de wanden, ik dacht in mij zelf het kan nooit de Baravan worden met die naam er nog op en de url's naar de website van het toenmalig project van de vorige eigenaars.
Ik heb snel wat eten doorgespeeld en ben beginnen zoeken naar schuurpapier en een spuitbus gele lak in de garage, en ik ben beginnen schuren...
welkom Baravan welkom... o wat ben jij mooi... je zal nog mooier worden.

Jimmy

Dinsdag 13-10-2020

Een smeerput in de voortuin?

Het zat al eventjes te jeuken. Vandaag heb ik dan maar besloten om alvast eens naar de Baravan haar schoonste kant te komen kijken. En aankomen ook.

Het chassis. Daar was ik heel benieuwd naar. Ik had er al eens vluchtig naar gekeken en geen grote problemen gespot, maar ik wilde het toch graag zo snel mogelijk eens naderbij kunnen bestuderen. En ik vond nog wat potten roestwerende verf in de kelder, dus die gingen ook mee.

Ik overlegde wat met Jimmy en de buurman (ik ben de brave man z’n naam vergeten te vragen) in verband met het luik van de Baravan. Momenteel beslaat dat luik bijna de hele zijwand. Er is een bovenste deel en een onderste deel, zodat de Baravan tot op de vloer kan worden geopend. Dat was immers nodig voor de vorige eigenaars, die haar als mobiel podium gebruikten. De vraag is nu of dat voor ons wel zo interessant is. Wij zullen vooral een toog nodig hebben, die we dus vast zouden kunnen inbouwen. Het luik en het onderste paneel zijn nogal ruw gemaakt en zwaar, dus die willen we sowieso vervangen door iets lichters en subtielers. Enfin, voorlopig is dat allemaal nog wat theoretisch omdat we de benodigde materialen daarvoor nog niet hebben. (Maar dat komt wel). En trouwens, ik was niet gekomen om over luiken te lullen, haha.

Wat was dan wel mijn plan? Een soort geïmproviseerde smeerput uit te graven in Jimmy’s voortuin of zo, want dat zou wel handig zijn om onder de Baravan te geraken. Ik polste al eens of Jimmy een spade had staan. Hij stond wat te fronsen.

Ok, plan B dan maar. We konden ook gewoon de Baravan afwisselend aan de voorkant en nadien aan de achterkant zo ver mogelijk laten zakken zodat de overkant omhoog zou komen. Op die manier werd de onderkant min of meer toegankelijk (ahem!) om eraan te werken. Ik wurmde me eronder met de staalborstel en ging aan de slag. Eerst alle loszittende prut eraf borstelen en dan flink inpappen met roestwerende lak. De moeilijker bereikbare plekken konden nadien wel met een spuitbus worden aangepakt. Ik heb ongeveer de helft van het chassis al kunnen behandelen. En ik moet zeggen: ze staat nog stevig op haar pootjes, onze Baravan. Het chassis ziet er zeer gezond uit. En het laagje lak vond ze lekker, dat zag je zo. Er zit nou wel een stevige klad roestwerende lak in m’n haar en m’n borstel heeft de slag niet overleefd, maar dat zijn maar kleine offers. Het vers gelakte chassis ziet er prachtig uit. Ik wil zaterdag nog wat verder komen schilderen, ergens rond de middag. Wie zich geroepen voelt om een handje toe te steken is van harte welkom.

Jan

Zaterdag 17-10-2020

Plannen en doelen

Op de planning stond: het verder behandelen van het chassis van de Baravan tegen roest, een zooi materialen aanzeulen die ik links en rechts in de kelder bij elkaar had gesprokkeld, een vriend met een gitaar meekrijgen en een neuswiel voor de dissel in elkaar knutselen.

De vriend met de gitaar belde twee dagen op voorhand af. Een andere vriend zag het wel zitten om wat mee aan de Baravan te morrelen, dus liet ik hem dan maar een gitaar meenemen voor de goede orde.

Op die lijn gingen we zo’n beetje verder; we werkten de planning niet echt af, het was eerder een kwestie van benaderen. De gitaarspelende vriend werd een klussende vriend met plaatsvervangende gitaar. De bodem van de Baravan werd grotendeels behandeld, maar er moeten nog wat stukjes worden aangepakt. Voor het neuswiel ontstonden er al wat ideeën, maar er kwam nog geen afgewerkt neuswiel uit. Wel werd het remsysteem bruikbaar gemaakt en hebben we al wat vooruitgang gemaakt met de restauratie van de pootjes om de Baravan stabiel op te stellen.

Plannen geven ook maar een richting aan. En náást het pad vind je meestal de mooiste bloemen. We kregen Emmy zo ver om wat op de plaatsvervangende gitaar te tokkelen. Al gauw begon ze zelfs te zingen. Els ontpopte zich tot de Schrik van alle loszittende prut en roest zodra ze een staalborstel in handen kreeg. Myriam kwam een paar keren kijken hoe ver we al stonden. Benj, de klussende vriend had het helemaal naar z’n zin in onze wijk en vond de ideale balans tussen praatjes slaan en zaken demonteren. Jimmy werkte wilde plannen uit, die ik nog niet mag verklappen. Elza en Pépé kwamen ons bezoeken, net zoals Kris, die natuurlijk al gauw mee zaken stond los en vast te schroeven. Er stopten weer wat nieuwsgierigen om een babbeltje te doen.

Enfin, dat soort zaken kun je niet op voorhand plannen. Maar het is wel de reden waarom dit Baravanproject er is. Er zijn plannen, maar er zijn ook doelen, zeg maar. De doelen werden met overschot bereikt.

Het werd een dag vol fijne gesprekjes en prachtige momenten. Ik bracht het grootste deel van de dag door met mijn verfpotje onder de Baravan, met mijn neus letterlijk op drie centimeter van het onderstel. Ondertussen luisterde ik wat mee naar al die kleine verhalen die rondom de Baravan begonnen te groeien. En ik dacht: “Potverdekke, we zijn hier heel wat meer aan het bouwen dan een Baravan.”

Jan

Maandag 19-10-2020

Meten is weten...
Vandaag was het een rustige dag, geen zware werken aan de Baravan.
Om een beter oog te kunnen krijgen op de materialen die we zullen nodig hebben ben ik de maten gaan opnemen van het interieur.
Verder heb ik ook nog enkele aanpassingen gedaan aan de inrichting voor iets leuk dat we binnenkort in petto hebben met de Baravan maar ik zeg nog lekker niks...

Jimmy

Zaterdag 31-10-2020

Omdat de grote werken door het slechte weer en de coronamaatregelen zeker nog een tijdje stilliggen hebben we vandaag onze Baravan even voorgesteld voor het grote publiek, niet als Baravan maar tijdelijk als de caravan van "The Great Pennywise" als Halloween attractie.

Zaterdag 14-10-2020

Een van de beste manieren om iets te leren kennen, is het wassen.
Net zoals bij en auto, als je het wast kom je vaak te weten waar de klein foutjes zijn.
Ik heb geen grote ontdekkingen gedaan maar wel gezien dat er toch plaatsen zijn waar water naar binnen kan en waar ik vocht binnen in heb opgemerkt, daar zullen we binnenkort al eens en beetje werk van moeten maken.

De Baravan is in ieder geval proper voor ons volgende thema ;)

Jimmy