In de Pers

2022

Kristof Pieters
Online: 17-06-22 

Nieuwlandwijk pakt uit met eigen mobiele ‘Baravan’ tijdens rommel- en kunstmarkt

Het wijkcomité van Nieuwland en ‘t Heiken organiseert dit weekend een rommel- en kunstmarkt. Voor het eerst zal ook de nieuwe mobiele bar van het wijkcomité ingezet worden.

In de wijk werden eerder al rommelmarkten georganiseerd maar dit jaar werd het evenement in een nieuw kleedje gestoken. “Onder de nieuwe naam ‘Nieuwland Rommelt’ pakken we zaterdag 18 juni uit met de grootste rommelmarkt van de gemeente”, zegt bestuurslid Jimmy Waem. “Nieuw is ook de kunstmarkt. Niet enkel met verkoopstanden maar een actieve kunstmarkt waarbij men de kunstenaars actief bezig kan zien met schilderen, beeldhouwen, tekenen of boetseren.” Beide zijn open van 8 tot 17 uur.

Bij het warme weer moet men geen dorst lijden. Het wijkcomité stelt namelijk in primeur de nieuwe Baravan voor. Het project is nog niet helemaal klaar maar zal wel al voor een eerste keer ingezet worden. “Het is een buurtproject waar we met vrijwilligers elke dinsdag aan verder werken”, legt Jimmy uit. “En we zijn heus allemaal geen Bob de Bouwer-types. Iedereen mag en kan zijn steentje bijdragen. We worden hierbij begeleid door kunstenaar Jan Van Loy. Eind augustus zal de Baravan officieel worden ingewijd. We zullen nadien de bar gebruiken bij alle evenementen van ons wijkcomité.”

Meer info: https://www.wijknieuwland.be

2023

Kristof Pieters
Online: 02-05-23 

Nieuwlandwijk brengt buurt samen rond haar ‘Baravan’: “Het proces van het maken was even belangrijk als het eindresultaat”

Het wijkcomité van Nieuwland en ‘t Heiken heeft haar nieuwe ‘Baravan’ feestelijk ingehuldigd. Aan de ombouw van de oude caravan werd twee jaar lang gewerkt door vrijwilligers.

De bouw van de ‘Baravan’ werd gefinancierd door de Cera en Tec7 zorgde voor materiële sponsoring. Het gaat om een idee van kunstenaar Jan Van Loy die hiervoor een aantal wijkbewoners op de been bracht. “Het proces van het maken was namelijk even belangrijk als het eindresultaat”, zegt Jimmy Waem, voorzitter van het wijkcomité. “We zijn begonnen met twee personen en op het einde waren er soms een twintigtal mensen aanwezig. Niet iedereen om te werken, maar gewoon omdat ze zich betrokken voelde en daar draaide het ook om: mensen van de wijk samenbrengen.”

Aan het project werd twee jaar gewerkt. “Niet continu natuurlijk, maar één dag in de week. Het is ook een project waar we verder aan blijven sleutelen. En onze ‘Baravan’ heeft ook een kunstig tintje gekregen. Omdat de caravan dateert uit de jaren vijftig hebben we er bijvoorbeeld een antieke telefoon uit die tijd in opgehangen.”

Burgemeester André Van de Vyver mocht de Baravan feestelijk inhuldigen. De mobiele bar zal nu geregeld worden ingezet bij festiviteiten in de wijk en als ontmoetingsplek in de zomermaanden.

Kristof Pieters
Online: 12-06-23

Buurtpunt Baravan in wijk Nieuwland feestelijk ingehuldigd

In de wijk Nieuwland werd zondag het nieuwe Buurtpunt officieel ingehuldigd door schepen Steven Vervaet. Het buurtpunt zal vanaf nu telkens op dinsdag in de namiddag open zijn waar iedereen aan zeer democratische prijzen een drankje kan krijgen.

De zelfgemaakte Baravan werd al eerder ingehuldigd, maar nu is ook het Buurpunt officieel van start gegaan. “Het is een prachtige plaats geworden waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en samen kunnen genieten van de goede dingen in het leven”, vat Jimmy Waem, voorzitter van het wijkcomité, samen. “Hoewel we geen alcohol zullen verkopen in het Buurtpunt, kun men er wel genieten van een heerlijke selectie verfrissende niet-alcoholische drankjes.”

De eerstvolgende activiteit is op zondag 25 juni. Het wijkcomité organiseert dan een kunstmarkt. Tegelijk vindt dan ook de uitreiking plaats van de gedichtenwedstrijd van Davidsfons Burcht. Vanaf zondag 9 juli start ‘Zomer Baravan’ waarbij het buurtpunt zal worden omgetoverd tot zomerbar en waar in juli en augustus vijf zondagen gratis live optredens zijn. Meer info: www.wijknieuwland.be/evenementen/zomer-baravan.

Kristof Pieters
Online: 24-11-23

Een delegatie van Zorgpunt Waasland met algemeen directeur Tsjeu Van Diessen mocht de award in ontvangst nemen © rv

Ook Buurtpunt Baravan was één van de dertig genomineerden © rv

Project ‘Wensen voor alle mensen’ van Zorgpunt Waasland wint Matexi Award

Projectontwikkelaar Matexi heeft zijn jaarlijkse awards uitgereikt aan de meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België. Zorgpunt Waasland won de publieksprijs gewonnen bij de lokale besturen met het project ‘Wensen voor alle mensen’, waarbij inwoners warme wensen konden versturen naar buren.

In Brussel werden donderdagavond zes buurtprojecten in de bloemetjes gezet met een Matexi Award. De prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem. Bijna 160 projecten uit heel België namen deel aan deze achtste editie en dat is een record. Daarvan haalden uiteindelijk dertig buurtinitiatieven de shortlist voor een award

Dit jaar werden online bijna 8.000 stemmen uitgebracht voor de publieksprijzen. De twee publiekswinnaars winnen elk 2.000 euro. Zorgpunt Waasland is één van hen en viel in de prijzen met haar wenskaartenactie. “Dankzij alle partners en mensen die eraan meewerkten, werd de actie een succes”, zegt Leen Van de Wiele, teamcoach buurt- en mantelzorg. “Vorig jaar ontvingen de dienstencentra maar liefst 4.559 kaartjes waarmee we evenveel inwoners gelukkig konden maken met warme wensen van een medeburger.”

Eén van de dertig genomineerden was Buurtpunt Baravan van Wijkcomité Nieuwland - ‘t Heiken uit Zwijndrecht. “Hoewel we niet tot de winnaars behoren zijn we wel heel trots met de nominatie”, zegt Jimmy Waem. “De prachtige trofee is een erkenning voor alle werk en het versterkt onze overtuiging dat de Buurtpunt Baravan een waardevolle bijdrage levert aan de sociale cohesie en leefbaarheid in onze wijk.”